Verkostoituminen on ehdottomasti tätä päivää. Kaikkia avoimia työpaikkoja ei ilmoiteta julkisesti, vaan varovaisten arvioiden mukaan jopa 70% on niin sanottuja piilotyöpaikkoja, jotka verkostoituminen tuo työnhakijan ulottuville. Verkostoitua voivat sekä yksityiset ihmiset että yritykset ja parhaiten se käy sosiaalisessa mediassa sekä erilaisissa tapahtumissa.
Kuinka oppia pitämään verkostoitumisesta
Suurin osa ihmisistä sanoo inhoavansa verkostoitumista, sillä se tuntuu heistä epäaidolta ja teennäiseltä. Ainoat, jotka tuntuvat siitä pitävän, ovat superekstroverttejä, jotka liihottelevat kokkareilta kokkareille ja nauttivat loputtomasta sosiaalisesta kanssakäymisestä.
Verkostoitumisesta voi kuitenkin oppia pitämään ja siitä voi alkaa jopa nauttia, jos muuttaa hieman lähestymistapaansa näiden neljän ehdotuksen pohjalta:
-
Pidä mieli avoimena
Jos verkostoitumista ajattelee pakkopullana, ei siitä varmasti nauti. Kannattaakin ottaa samanlainen asenne kuin sokkotreffeille lähtiessä, ’kuka tietää, se voi olla ihan kivaa’. Tämän filosofian mukaisesti kannattaa pitää mieli avoimena ja suhtautua jokaiseen verkostoitumistapahtumassa käytävään keskusteluun avoimesti, sillä ehkä juuri se saattaa tuoda uuden idean tai avata uuden oven.
-
Tunnista yhteiset intressit
Mieti kuinka oma osaamisesi ja vahvuutesi käyvät yksiin niiden ammattilaisten kanssa, joihin haluat tutustua. Jos sinulla on kiikarissa jokin tietty yritys, ota sen taustoista selvää ennen tapahtumaa, jotta sinulla on tarjota jotain, jossa on substanssia. Tämä auttaa luomaan todellisia, kestäviä yhteistyösuhteita.
-
Ajattele tarjontaasi laaja-alaisesti
Tämä pätee erityisesti nuorempiin ihmisiin, joilla ei ole paljoakaan työkokemusta. Tutkimusten mukaan vanhemmat, alalla kauemmin olleet nauttivat verkostoitumisesta enemmän, koska heillä on paljon kokemusta ja selkeästi enemmän mitä tarjota. Junioreiden ei kuitenkaan pidä luopua leikistä, sillä kaikilla on aina jokin ässä hihassaan.
Kannattaa pitää melua harrastuksistaan, jos esimerkiksi ne ovat opettaneet ryhmässä toimimista. Myös teknologian alalla jopa edellytetään, että hakijalla on omaan alaan liittyviä harrastusprojekteja. Myös mentorit kannattaa nimetä, sillä heidät yleensä tunnetaan alalla ja suositus heiltä saattaa avata monta ovea. On hyvä myös muistaa kiittää heitä, sillä tämä takaa positiiviset suositukset myös jatkossa.
Nuorilla on myös usein etulyöntiasema sen tiedon suhteen, joka koskee uusia tuulia. He ovat yleensä vanhempia paremmin selvillä oman sukupolvensa viimeisimmistä trendeistä ja jopa hiljaisista signaaleista, uusista markkinoista sekä teknologiasta.
-
Pidä mielessä korkeampi päämäärä
Verkostoituminen saattaa tuntua itsekeskeiseltä touhulta, jolla pyritään vain edistämään omaa uraa ja vähät välittää kenestäkään toisesta. Tämä saattaa saada verkostoitumisen tuntumaan likaiselta touhulta, jonka mieluiten jättäisi väliin. Tällöin kannattaakin muuttaa hieman asennetta ja katsella toimintaa hieman laajemmasta näkökulmasta.
Sen sijaan, että vain ajattelisit, että miten paljon hyvää itsellesi saat, ajattele, miten verkostoituminen auttaa yritystä, jossa työskentelet sekä asiakkaitasi. Jos olet nainen, voi olla hyvä ajatella, että toiminnallasi tuet myös muita naiskollegoja ja jopa annat esimerkkiä nuoremmille naisille.
Valmistautuminen ennen verkostoitumistapahtumaa
Valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, jotta saa mahdollisimman paljon irti itse tapahtumasta. Ilmoittaudu ajoissa tapahtumaan ja tutki osallistujalistaa, ja mieti millaisia yhteistyömahdollisuuksia teillä saattaisi olla. Näin teet myös itsesi näkyväksi muille.
Sovi mielenkiintoisilta vaikuttavien kontaktien kanssa tapaamisia tapahtuman yhteyteen. Tapahtuman järjestäjällä saattaa olla tarjota myös sähköinen verkostoitumispalvelu, jonka kautta voi aloittaa verkostoitumisen ennen tapahtumaa.
Kannattaa myös asettaa omat tavoitteet tapahtumalle. Mitä olet hakemassa? Ehkä etsit uutta työnantajaa, asiakkaita tai yhteistyökumppaneita? Tai ehkäpä haluat tutustua täysin uuteen alaan tai sinua kiinnostavaan organisaatioon. On hyvä myös muistaa pitää yhteyttä tapahtuman jälkeen.
Hissipuheen voima
Harjoittele myös esittäytymistä niin, että pystyt tekemään sen mahdollisimman selkeästi ja ytimekkäästi. Tapauksesta riippuen kannattaa valmistaa myös niin sanottu hissipuhe, jonka aikana kerrot olennaiset asiat liittyen itseesi, yritykseesi tai projektiisi. Hissipuhe on pituudeltaan vain 1-3 minuuttia, mutta se saattaa poikia uuden työpaikan, uusia asiakkaita tai rahoitusta.
Termi hissipuhe tulee englanninkielisestä sanasta ”elevator pitch”, ja alun perin sitä käytettiin erityisesti filmiteollisuudessa, jossa ohjaajalla tai käsikirjoittajalla oli hissimatkan verran aikaa esitellä projektinsa potentiaaliselle tuottajalle. Hissipuhetta on hyvä harjoitella ja siinä kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:
- Suunnittele puhe huolella ja harjoittele sitä. Kellota se, jotta voit olla varma, että se pysyy muutamassa minuutissa. Voi olla hyvä myös videoida se tai esittää ystävälle ja pyytää palautetta.
- Aloita vahvasti. Ensimmäiset lauseet ovat tärkeimmät, sillä silloin kuulija on eniten kiinnostunut siitä, mitä sinulla on sanottavaa. Esitä selkeästi, mitä olet etsimässä tai mikä on puheenvuorosi päämäärä.
- Jää kuulijaan mieleen erottautumalla joukosta. Tätä voi auttaa jokin mieleenpainuva anekdootti tai visuaalinen kikka. Muista, että ihmiset muistavat helpoimmin tunne-elämyksen, jonka heissä sait aikaan.
- Älä yritä kertoa liikaa, vaan juuri sopivasti, jotta kuulijat haluavat saada lisätietoa.
- Ota huomioon juuri tämän tapahtuman yleisö, ja mukauta puheesi heille sopivaksi. Joskus kannattaa myös kytkeä oma esitys ajankohtaiseen aiheeseen.
Ennen kaikkea, ole reippaasti oma itsesi, sillä kukaan ei pidä teennäisyydestä.