Helsinki on kaunis, merellinen kaupunki, jossa on runsaasti puistoja ja viheralueita. Keskustaa on rauhoitettu autoliikenteeltä ja tehty jalankulkijaystävällisemmäksi. Helsinki on hyvä kaupunki asua ja siellä järjestetään paljon tapahtumia, sekä ulkona että sisätiloissa.
Ulkoilmatapahtumien järjestäjien täytyy ottaa huomioon naapurusto sekä se, että esimerkiksi musiikin volyymi ei ylitä tiettyjä rajoja. Helsingin asukkaat suhtautuvat kuitenkin hyvin myönteisesti omassa kaupunginosassaankin järjestettäviin ulkoilmatapahtumiin, sillä vuonna 2016 ulkoilmatapahtumille myönnettiin lupia jo nelinkertainen määrä.
Ravintolapäivä
Ravintolapäivä eli Restaurant Day järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran toukokuussa 2011. Se järjestetään vuosittain aina kolmantena toukokuun lauantaina. Kuka tahansa voi silloin avata ravintolan ja näitä pop-up ravintoloita perustetaankin omille takapihoille, sisäpihoille, puistoihin ja kadunkulmiin. Tapahtuma perustuu vapaaehtoisuuteen ja tapahtumalla on oma nettisivu, jonne voi ilmoittaa oman ravintolansa tai sitten hakea ravintoloita, joissa haluaisi käydä.
Siivouspäivä
Samaan konseptiin perustuu Siivouspäivä, jolloin koko kaupunki muuttuu yhdeksi isoksi kirpputoriksi. Sen ajatuksena on tukea kierrätystä ja silloin voi myydä tai antaa pois omia tavaroitaan ja myös tehdä hienoja löytöjä muiden kirpputoreilta. Tälläkin tapahtumalla on oma nettisivunsa, jossa voi ilmoittaa oman kirppiksensä ja hakea niitä lähistöltä, jos mieli tekee ostelemaan.
Helsinki-päivä
Helsinki juhlii syntymäpäiväänsä 12.6. Helsingin kaupunki järjestää paljon ohjelmaa, sekä keskustassa että ympäröivissä kaupunginosissa. Syntymäpäiväjuhlijoiden määrä ylittää jo reilusti 100 000, ja tunnetuin tapahtumista on Kaivopuistossa järjestettävä, ilmainen Kaivarin konsertti. Helsinki-päivänä tapahtuu paljon muutakin ja koska syntymäpäivä osuu kesäkuulle, moni tapahtumista on ulkona.
Päivän voi aloittaa perinteikkäillä aamukahveilla Kaupungintalon sisäpihalla, jossa tarjolla on kahvia, teetä, raparperipiirakkaa sekä suomalaista iskelmämusiikkia. Helsingissä on kaksi maauimalaa, Stadion ja Kumpula, ja kummassakin saa Helsinki-päivänä uida ilmaiseksi. Jos mieluummin pysyy kuivalla maalla, on tarjolla kalastuskilpailu Vuosaaren satamassa.
Päivää voi jatkaa Torkkelinpuistossa, jossa unelmiaan voi visualisoida todeksi ja nauttia samalla piknikkiä. Espan lavalla on jatkuvasti ohjelmaa ja päivän voi päättää Pohjois-Esplanadilla, joka muuttuu yhdeksi suureksi päivällispöydäksi. Pitkät pöydät ja valkoiset pöytäliinat odottavat illallisvieraita ja jokainen voi tehdä oman kattauksensa niille.
Tuska
Hevimusiikin ja mustien vaatteiden ystäville on tarjolla Tuska-festivaali, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1998 ja on kasvanut Pohjoismaiden suurimmaksi metallimusiikin festivaaliksi. Tuska saa esiintyjikseen maailmantähtiä ja Suvilahdessa ovatkin jylisseet niin suomalaiset maailmantähdet HIM ja Apocalyptica samoin kuin ulkomaisetkin metallimusiikin jättiläiset.
Flow
Suvilahdessa järjestetään Flow-festivaali, joka juhlii musiikkia ja taiteita. Esiintyjiä on laidasta laitaan ja Flown tähtikaartiin ovat kuuluneet muun muassa Nick Cave and the Bad Seeds, Lily Allen sekä Lykke Li. Ensimmäinen Flow järjestettiin vuonna 2014 ja musiikkityylejä on kuultu indie-rockista souliin ja jazzista folkiin. Musiikin lisäksi festivaali tarjoaa elokuvanäytöksiä, keskusteluja sekä ruokaa ja juomaa.
Taiteiden yö
Helsingin Juhlaviikot on kolmeviikkoinen kaupunkifestivaali, johon kuuluu sekä klassisen että kevyen musiikin konsertteja, elokuvanäytöksiä ja tapahtumia ympäri kaupunkia. Taiteiden yönä Helsinki muuttuu yhdeksi isoksi taidegalleriaksi, teatteriksi ja performanssitilaksi, jossa lämpimänä elokuun yönä voi törmätä kaikenlaiseen mieltä ilahduttavaan.
Kansallisooppera tarjoaa ohjelmaa oopperan ja baletin ystäville talon Töölönlahden puoleisella nurmikentällä sekä ulkoilmalavalla ooppera- ja balettiesityksiä. Kansallisooppera pitää myös kirpparia talon ulkoseinustalla ja myynnissä on aarteita Oopperan puvustamosta. Kansalaistorilla voi laulaa myös itse, sillä siellä Helsingin Poliisisoittokunta laulattaa yleisöä. Ja koska Taiteiden Yön ideana on myös auttaa jokaista löytämään oma sisäinen taiteilijansa, on lava avoin kaikille, jotka haluavat sille nousta ja esittää oman ohjelmanumeronsa. Myös Esplanadin puistossa tapahtuu ja jos haluaa esimerkiksi hetkeksi hiljentyä 15 minuutiksi kaikesta juhlimisesta, voi osallistua Hiljaiseen kävelyyn, joka lähtee Runebergin patsaalta.
Lux Helsinki
Vaikka suurin osa ulkoilmatapahtumista on talvella, tapahtuu talvellakin. Lux Helsinki sijoittuu vuoden pimeimpään aikaan, tammikuulle ja festivaali valaisee pääkaupunkia eri puolilla. Suurin osa teoksista keskittyy kuitenkin Senaatintorin ja Kruununhaan tienoilla.
Lux Helsinki järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Festivaalin taiteellinen johtaja on valotaiteen professori Markku Uimonen ja valoteoksia Lux Helsinkiin tilataan eri maiden valotaiteilijoilta. Vuoden 2017 Lux Helsingissä nähtiin valoteoksia suomalaisilta, mutta myös Hollannista ja Meksikosta.
Kumpulan kyläjuhlat
Helsingissä pidetään paljon erilaisia kaupunginosafestivaaleja, mutta Kumpulan kyläjuhlat on niistä vanhin. Kumpula on viihtyisä puutaloalue, jonka ensimmäiset kyläjuhlat keväällä 1991 olivat jymymenestys. Menestys yllätti järjestäjät, mutta innoitti jatkamaan myös seuraavana vuonna, jolloin kävijöiden määrä moninkertaistui. Kyläjuhlat järjestetään joka toinen vuosi ja perinne jatkuu: kaikki tehdään talkoohengessä, eikä kenellekään makseta palkkaa.
Sitten Kumpulan ensimmäisten kyläjuhlien on Helsingin muihinkin kaupunginosiin syntynyt kaupunginosajuhlia, Kumpulan naapurit Käpylä ja Toukola, puutarhakaupunginosia nekin, seurasivat Kumpulan jalanjäljissä ja myös Kalliolla, Kontulalla, Herttoniemellä ja Arabialla on omansa.
Illallinen kaikkialla ulkomailla
Elokuun viimeisenä viikonloppuna voivat kaikki suomalaiset, sekä kotimaassa että ulkomailla pystyttää oman illallispöytänsä omaan puutarhaan tai puistoon ja nauttia illallista yhdessä muiden Illallinen taivaan alla -tapahtumaan osallistujien kanssa.